Förlagets barnböcker nominerade till svenska Plakettpriset

”Vi är lajon!” skriven av Jens Mattsson och illustrerad av Jenny Lucander samt ”Nelson Tigertass” av Lena Frölander-Ulf är med och tävlar om de prestigefyllda Plakettprisen för Sveriges bästa barnböcker.

Sammanlagt nio författare och illustratörer har av Svenska biblioteksföreningens jury nominerats till de tre Plakettprisen. Vinnaren i varje kategori kommer att tillkännages under de närmsta veckorna.

Elsa Beskow-plaketten utdelas till den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken. Prissumman är 25 000 kronor (2 400 euro). De nominerade verken är Idde och Hajen av Ellen Ekman, Tassemarker med illustrationer av Alexander Jansson och Vi är lajon! med illustrationer av Jenny Lucander, som gavs ut på Förlaget hösten 2019.

”Jag reagerade med förvåning och glädje, Elsa Beskow-plakett låter så himla tjusigt”, säger Lucander. Jens har gjort en helt otrolig debut och jag är väldigt tacksam för att jag fick illustrera Vi är lajon!”

Lajon-författaren Jens Mattsson, själv bibliotekarie, gläder sig för sin illustratör: ”Jag tror det är få priser med samma fokus som Elsa Beskow-plaketten, där illustratörens roll i barnboksskapandet lyfts fram. Och jag anser att Vi är lajon! inte hade varit någonting utan hennes fantastiska bilder.”

Nils Holgersson-plaketten utdelas till författaren av 2019 års bästa barn- eller ungdomsbok, och även där är prissumman 25 000 kronor. De nominerade är Hästpojkarna av Johan Ehn, Mitt hjärta borde slå någon annanstans av Mia Öström och Nelson Tigertass av Lena Frölander-Ulf, som utkom på Förlaget våren 2019.

Lena: ”Jag är glad och förvånad för egen del, och samtidigt kaxig och inte alls förvånad över att TVÅ av nio nominerade till de svenska biblioteksplaketterna är från vår lilla krets av finlandssvenska barnboksskapare. Eller litegrann förvånad nog, men det görs ju så mycket fint här så vi blir stolta och glada när någon ser det!”

Jenny Lucander håller med: ”Att vi var två finlandssvenskar bland de nominerade gjorde mig både stolt och glad över att vi bevisligen syns och läses i Sverige.”

Den tredje kategorin heter Carl von Linné-plaketten och utdelas till den eller de personer som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. I kategorin tävlar Jag odlar: inomhus, på balkongen och i trädgården av Elin Ek, Fantastiska fakta om djurungar av Maja Säfström och Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor av Colette van Luik och Anna Nordlund.

Plakettjuryn består i år av
Johanna Andersson, Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, ordförande
Staffan Engstrand, Norrtälje bibliotek
Cissi Rosengren, Bellevuegårdsbiblioteket i Malmö
Catharina Sanjay Ohlsson, Furulundsskolan Halmstad
Anne-Marie Körling, lärare, författare, Sveriges läsambassadör 2015–2017
Eva Wahlström, universitetslektor Högskolan i Borås.

Förlaget lyckönskar samtliga nominerade!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan