Klassikern Hur gick det sen? av Tove Jansson fyller 70 år

Hur gick det sen? blev Tove Janssons internationella genombrott. År 2022 fyller denna älskade klassiker hela 70 år! Läs mer och titta på kortdokumentären som visar upp den första muminbilderboken i ett nytt ljus!

”Från mjölkbutiken klockan fem, ett litet Mumintroll gick hem.”
”Han skrek på Mamma, stackars troll, men Mamma var på annat håll…”
Och Muminmamman sa med kraft: vi dricker hädanefter saft!”

Bilderna och verserna ur Tove Janssons barnboksklassiker Hur gick det sen? Boken om Mymlan, Mumintrollet och Lilla My har etsat sig fast i mången liten läsare och fått klassikerstatus, särskilt i Finland och Norden. 

Bokens djärva och för bilderböcker väldigt okonventionella färgval, hålen i sidorna, de konstanta överraskningsmomenten och skrämmande landskap – inklusive jättedammsugare och borttappade mammor – gjorde boken unik i sitt slag redan då den gavs ut 1952.

Kolla in vår kortdokumentär som visar upp den första muminbilderboken i ett nytt ljus, och vilken kraftansträngning det har krävts av Tove Jansson för att få allt i boken att fungera: berättelsen, illustrationerna, bilderna, perforeringarna och den komplicerade färgsättningen och tryckprocessen. Boken trycktes i bara tre färger, men Jansson vänder denna begränsning till sin fördel. Hon klipper hål i sidorna i sin vilja att visa fler färger, och skapar på så sätt ett verkligt färgsprakande mästerverk. 

Boken trycktes i bara tre färger, men Jansson vänder denna begränsning till sin fördel.

I vår video väcks Tove Janssons fantastiska originalillustrationer till liv med hjälp av nya animationer, ackompanjerade av nyskriven musik av kompositören och Stratovarius-basisten Lauri Porra

Se också unikt arkivmaterial ur Åbo Akademis handskriftssamlingar, bestående av Janssons handgjorda utkast och minimodeller av boken, som avslöjar hur komplicerat det var att designa “muminböckernas kronjuvel” utan dagens moderna teknik. Jansson gör utkasten på enorma papper som viks många gånger om för att kunna räkna ut hur den ska tryckas, och processen är minst sagt komplicerad.

Tove Janssons brev till sin förläggare 1951, bevarat i Åbo Akademis handskriftssamlingar.

Tove Jansson skriver också långa och detaljerade brev till sin förläggare för att allt ska bli rätt. “Ett misstag vid inplaceringen kan förskjuta hela idén — det är ju lite krångligt med all perforering”, skriver hon till sin förläggare Thure Svedlin på förlaget Schildts.

Tove Janssons handmålade skisser till Hur gick det sen,
inklusive färgmärkningar för tryckeriet.

Hur gick det sen? Var Tove Jansson internationella genombrott, och gjorde Mumin bekant för en finsk publik i egenskap av första muminbok på finska (även den utgiven 1952). Den prisbelönta boken både chockerade och fascinerade kritikerna, men de flesta var överens om att den var förträfflig, berättar litteraturforskaren och Tove Jansson-experten Boel Westin.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan