TOVE-filmen: Första bilden på Alma Pöysti som Tove Jansson

Huvuddelen av inspelningen av Zaida Bergroths kommande fiktionsfilm om Tove Jansson är nu lyckligt avslutad och det firar produktionsbolaget med att släppa en första bild på huvudrollsinnehavaren Alma Pöysti i rollbeklädnad. TOVE har premiär 2.10.2020.

Den första bilden på Alma Pöysti som Tove Jansson visar en fokuserad Jansson som arbetar på en dekor för den första muminpjäsen. I bakgrunden skymtar Krista Kosonen som spelar regissören Vivica Bandler samt ett gäng skådespelare i muminkostymer.

Den första fiktionsfilmen om Tove Jansson skildrar en tid i den ambitiösa konstnärens och författarens liv som innebar formativa år både professionellt och privat. Alma Pöysti gör här sin första huvudroll på film och är exalterad över arbetet med rollen och produktionsteamet.

”Inspelningarna har varit hisnande och fantastiska – fulla av kärlek, mod och gediget yrkeskunnande! Det har varit ett privilegium att få göra denna resa med de här människorna, i vars sällskap jag alldeles glömde att vara rädd eller nervös. Känner mig främst väldigt tacksam, och så lite jetlagged, en så pass lång resa var det!”, skrattar Pöysti.

Regissören Zaida Bergroth har berättat att hon strävar efter att göra filmen så rå, energisk och intim som möjligt.

”Inspelningen var väldigt intensiv och koncentrerad. Den konstnärliga kärntruppen, alltså fotografen, scenografen, kostymören och maskören, gav sitt allt och lite mer. Det var fantastiskt att arbeta med den centrala trion av skådespelare. Alma Pöysti, Krista Kosonen och Shanti Roney var oerhört skickliga och lyskraftiga proffs”, säger en glad Bergroth.

”Det var en stor glädje att tillsammans med Alma Pöysti skapa en gemensam, fiktiv Tove. Almas skicklighet, kunskap och charm imponerade stort på mig. Nu inleds arbetet med att klippa filmen samt skapa ljudet och musiken och så har vi ännu kvar några viktiga inspelningsdagar i april.”

I rollen som teaterregissören Vivica Bandler ser vi Krista Kosonen och som riksdagsledamoten Atos Wirtanen ser vi den svenske skådespelaren Shanti Roney. Filmen Tove utspelar sig under 1940-50-talet i ett grafiskt, jazzfyllt Helsingfors.

TOVE har premiär 2.10.2020.

TOVE är regisserad av Zaida Bergroth och manus är skrivet av Eeva Putro. Filmen produceras av Helsinki-filmi av producenterna Andrea Reuter och Aleksi Bardy i samproduktion med Anagram Sweden. Nordisk Film distribuerar.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan