Tara Junker är årets stämningshöjare och finländska matinfluencer

Förlagets kokboksförfattare Tara Junker är årets stämningshöjare och finländska matinfluencer 2022. Den första av de två titlarna fick hon ta emot på Svenska dagen.

I år firades den stora Svenska dagen-festen i Sellosalen i Esbo. Under de direktsända festligheter delade Folktinget ut Klimathöjarpriset som gick till Förlagets kokboksförfattare, matkreatören Tara Junker.

Motiveringen lyder att Tara Junker med passion sprider glädje och inspiration. Hon förmedlar viktig information om välmående, miljö och jämlikhet på ett sätt som kombinerar nytta med nöje. Hon syns i sociala medier, i böcker och i media på både finska och svenska. Med sitt välkomnande sätt är hon mer än en matinfluencer.

Hon förmedlar viktig information om välmående, miljö och jämlikhet på ett sätt som kombinerar nytta med nöje.

Junker är inte bara årets stämningshöjare. Nyligen utsågs hon även till årets finländska matinfluencer av tidningen Glorian Ruoka ja viini.

Hennes hyllade kokbok Gulbetor & ricottamoln utkom på våren 2022 och är full av inspiration till grön vardagsmat! Det är en receptsamling för livsnjutare som utgår från Junkers egna matminnen och rena råvaror som är lätta att hitta i varje affär. Tyngdpunkten ligger på grönsaker men här finns också läckra rätter på fisk och skaldjur. Recepten är läckra och genomtänkta utan att vara krångliga. Junkers matlagningsfilosofi utgår från hennes bakgrund som näringsexpert, men det allra viktigaste är förstås att njuta! Så här här skriver hon själv om boken:

Det här är en bok som utgår från mina egna matminnen. Den handlar om kärleken till att laga mat och om att äta tillsammans. Här finns de bästa vardagsrecepten – dem behöver vi alla! Men här finns också recept att plocka fram när du just har flyttat hemifrån och för första gången ska bjuda dina vänner på middag, recept att återvända till då du är ledsen och behöver ta hand om dig själv, och recept som passar då livet bjuder till och det är dags att fira.

Tara Junker, född 1995, är kokboksförfattare och matinfluencer. Tara skriver recept och kolumner för olika magasin och undervisar matlagning på Arbis i Helsingfors. Nu i december 2022 sänds andra säsongen av hennes matprogram Kan vi bara få njuta på Svenska Yle.

Folktingets samvetspris 2022 går till Förlagets författare Anna-Lena Laurén. Motiveringen lyder att Laurén är en journalist som genomgående håller mycket hög journalistisk nivå. I normala omständigheter är detta något som förväntas av en professionell reporter, men att klara av att hålla samma höga standard under vår samtids största pågående militära kris är lika häpnadsväckande som nödvändigt. Laurén håller läsare i Svenskfinland och Sverige a jour med kriget i Ukraina samtidigt som hon överraskar, bildar och fungerar som vår samvetsröst i det brutala som händer i ett land inte alls långt från oss. Trots möjligheter till en bekvämare sits har hon gång på gång återvänt till nyhetens källa, Ryssland, och visar därmed på både mod och bildningsmoral.

Hennes senaste bok Sammetsdiktaturen utkom 2021.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan