Tatjana Brandt prisbelönas av Längmanska kulturfonden för sina essäer

Längmanska kulturfonden ger 2023 års författarpris till Förlagets författare Tatjana Brandt.

Motiveringen lyder:

För hennes lärda, skarpsinniga och med samtidens litteraturteoretiska diskussioner djup förbundna essäer om litterära verk, där hon varken skyr den personliga utgångspunkten hos författaren och sig själv, eller den etiska komplikation som ligger i verklighetsflykten i läsandet. Den motverkar Tatjana Brandt genom att flyhänt lyfta fram det etiska i de verk hon läser, så att läsandet också handlar om det rätta valet och det goda livet.

Tatjanas senaste bok är Läsa tankar (2021) där hon följer fyra legendariska författarskap med en intelligens och en uppmärksamhet av ett sällsynt slag. Fantastiska historier om George Eliots (pseudonym för Marian Evans) nyblivna make som hoppade ner i en kanal i Venedig för att undgå sin bröllopsnatt och Fjodor Dostojevskijs spelskulder leder vidare till existentiella frågor som berör oss alla. Hur ska man leva sina tankar? Hur öppna sig mot en annan tid och andra människor? Vad lär man sig om att leva av att läsa?

För hennes lärda, skarpsinniga och med samtidens litteraturteoretiska diskussioner djup förbundna essäer om litterära verk

Hon har även skrivit Fängslad. Om lust till litteraturen och läsningens plats i livet som utkom 2017. Brandt skriver kritik, artiklar och essäer i dagstidningar och tidskrifter, och debuterade skönlitterärt 2001 med diktsamlingen Roo. 2014 disputerade hon i litteraturvetenskap med avhandlingen Livet mellan raderna: Revolt, tomrum och språkbrist i Agneta Enckells och Ann Jäderlunds tidiga poesi. Hon är initiativtagare till projektet Kritikbyrån.

Den Längmanska kulturfonden grundades i enighet med trähandlare Erik Johan Längmans testamente från 1859. Enligt testamentet ska delar av hans förmögenhet avsättas för Sveriges och Finlands folk. Fonden belönar år 2023 även författaren Philip Teir.

Förlaget gratulerar!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan