Boktips från Förlagets höstfest

Vi bad några av gästerna på Förlagets höstfest säga “cheese” och svara på frågor om sitt läsande.

Höstens bokutgivning är i full gång och hyllorna bågnar av intressanta böcker. Men vad ska man välja och hur ska man få tid att läsa allt man vill? Vi ställde följande frågor på Förlagets höstfest:

1. Vad ser du fram emot att läsa i höst?
2. Har du någon särskild läsestund, -plats eller -ritual och hur gör du för att få tid och utrymme för läsningen?

Hannele Mikaela Taivassalo, författare

 1. Malin Kiveläs Hjärtat. Det är bara hjärta, hjärta, hjärta! Ett komprimerat hjärta som kommer ut i bokform.
 2. Var man än är så finns det alltid något som är lagom långt eller lagom kort för att läsa. Läs lyrik på bussar, du behöver bara några meningar och dem kan du tänka på medan du rafsar ihop ditt bagage, och sen kan du läsa dem igen när du stiger på nästa buss eller spårvagn.

 

Matilda Gyllenberg och Hannele Mikaela Taivassalo

Matilda Gyllenberg, författare och journalist

 1. Jag ser nog allra mest fram emot att läsa [Monika Fagerholms] Vem dödade Bambi , eftersom den verkar så spännande och trolsk. Det kommer bli en ynnest att få läsa Claes Anderssons Busholmen nästa – en bok av en så viktig person som lämnat oss. Jag har så mycket jag ännu ville tala med honom om, men att läsa böcker är ju att samtala, på det allra verkligaste planet. Jag har fått ynnesten att förläsa Juha Itkonens och Kjell Westös 7+7. Och jag blev så tagen, det var en underbar bok. Så läs den! Köp den åt era pappor och män och fruar och barn och allihopa…
 2. Min goda vän tipsade mig om att lyssna på ljudböcker i bilen. Och det var ett fantastiskt tips! Vi började med Harry Potter (som hon rekommenderade) och satt helt lamslagna hela familjen. Annars är det inget problem för mig att hitta tid för böcker, jag har större problem med att hitta tid för fotbollsträningsanmälningar. Och maratonlöpning och tv-serier.

 

Susanne Ringell

Susanne Ringell, författare

 1. Jag ser fram emot Eva Odrischinskys berättelse om sin judiska barndom. Jag är inte judinna, men jag vill gärna blicka in i en annan bakgrund än den jag själv har. Sen ser jag jättemycket fram emot en bok som heter Ålens universum som lär vara obegriplig.
 2. Min man och jag har en väldig gammal ritual där vi högläser om kvällarna. Den är evigheten, den pågår alltid. Sen läser jag mycket lyrik. Det är en andning. Och så läser jag om hur man ska försöka förstå livet som jag inte begriper.
Agneta Rahikainen

Agneta Rahikainen, programchef för de finlandssvenska programmen vid bokmässorna i Helsingfors och Göteborg

 1. Jag måste erkänna en riktigt pinsam sak – jag är en ganska långsam läsare när det gäller årets böcker. Jag jobbar så mycket med olika katalogtexter för mässprogrammen så jag upplever ofta att jag nästan har läst en bok fast jag inte har gjort det. Personligen läser jag ganska litet samtidslitteratur. En bok jag absolut vill läsa är Märta Tikkanens brev till Åsa Moberg och Birgitta Stenberg. Och så vill jag hemskt gärna läsa Malin Kiveläs Hjärtat.
 2. Jag har jättesvårt att hinna läsa. Mitt problem är att jag inte riktigt har tid för lustläsning. Allt jag nämnde är ju egentligen lustläsning. Jag läser mest hela tiden. Jag är inte en trendläsare, som läser det som folk talar om just nu, jag sparar dem för framtiden eller läser dem inte alls.

Rosanna Fellman, poet

 1. Jag har läst mycket av Claes Andersson förr, men nu skulle jag vilja läsa nästan hela hans produktion. För jag ska diskutera hans livsverk med bl.a. Henrika Andersson på Helsingfors bokmässa och jag vill förbereda mig väl.
 2. Jag studerar till litteraturvetare så jag är van att ha en bok i handen konstant. Det finns inga ritualer kring det, jag bara gör det. Det är som en vardagssyssla för mig.

 

Johannes Ekholm och Rosanna Fellman

Johannes Ekholm, författare

 1. Jag väntar på att få Rosanna Fellmans Strömsöborna på posten, och så vill jag läsa Adrian Pereras Mamma.
 2. Jag har läst på samma bok nu i kanske fem månader, Rich Boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli. När jag skriver själv kan jag inte läsa skönlitterära texter, sen när jag är färdig kommer jag säkert igen att tillbringa några år med andra människors texter.

 

Marika Mäklin

Marika Mäklin, kommunikationschef på Svenska Litteratursällskapet

 1. Den som jag funderat på länge och tänker läsa i höst, eventuellt tillsammans med min bokklubb är Bara lite till av Heidi Hakala. Jag tror att den resonerar hos alla som förvärvsarbetar i hela världen. Som tvåbarnsförälder är jag glad över att det är så mycket bra barnböcker på kommande – jag ser fram emot att läsa Vi är lajon [Jens Mattson och Jenny Lucander] för min yngre (6år). Och så börjar min son (10-åringen) vara i den åldern att han eventuellt kan bli introducerad till Zoo-böckerna. Det är ju en lätt utmaning att få 10-åriga pojkar att läsa, men jag hoppas att det här ska vara receptet. Jag håller som bäst på med Sally Salminens roman Katrina från 1936. Den är helt fantastisk, det kommer att bli fascinerande att läsa biografin om henne.
 2. Det är egentligen bara precis innan jag ska gå och lägga mig som jag hinner läsa. Det är skoljippon och läxor och jobb och e-post att besvara, det är livet helt enkelt. Men den där stunden före jag ska gå och lägga mig är ganska helig, då brukar jag försöka varva ner och läsa. Jag tänker att bättre litet än ingenting!

 

Linda Bondestam, illustratör

 1. I höst läser jag Karin Smirnoff Jag for upp med mor. Sen talade min redaktör Sara Ehnholm-Hielm om en bok som heter Ru, den ska jag läsa, och Vegetarianen.
 2. Jag läste mycket när jag var ledig, bl.a. Knausgård. Så brukar jag lyssna mycket på böcker, både medan jag jobbar, och när jag går ut med hunden, och när jag diskar och städar.

 

Jenny Lucander och Linda Bondestam

Jenny Lucander, illustratör

 1. Jag talade just med Johannes Ekholm som sa att han kommer ut med en ny roman i vår och den ser jag jättemycket fram emot, den lät så häftig.
 2. Jag har läst mycket på semestern, annars tycker jag att det är svårt att hinna för jag är så trött på kvällarna. På semestern bestämde jag att jag sätter telefonen åt sidan och bara läser. Under två veckor läste jag fyra böcker, vilket är mycket för mig. Jag fick mycket tips på Helsinki Lit och läste de böckerna.

 

Johanna Sandberg, verksamhetsledare Finlands svenska författareförening

 1. Jag älskade Malin Kiveläs Hjärtat, den har jag alltså redan läst. En väldigt fin bok med massor känsla, en av de bästa den här hösten tror jag. Jag kommer snart att ta Claes Anderssons sista, Busholmen nästa . Den har jag med flit inte tagit ännu, för jag känner att den måste man ta vid ett speciellt tillfälle.
 2. Jag förlänger min arbetsresa och tar det färdmedel som tar längre tid och sätter mig i lugn och ro på bussen och läser hela vägen. Och alltid, alltid innan jag börjar sova, det är inga kompromisser där.
Johanna Sandberg

 

Annika Sandelin, författare

 1. Jag köar på biblioteket för Tuva Korsströms bok om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström, Älvan och jordanden.
 2. På sommaren blir det läst litet när som helst, men när vardagen börjar är det innan jag somnar på kvällarna. Innan man får barnen i säng och själv kan slappna av är man så trött att det bara blir någon sida. Men om det är en bok som verkligen griper tag i en blir det så att man läser litet när som helst, för att man inte kan låta bli.
Annika Sandelin

Mia Franck, författare

 1. Jag ser fram emot att läsa Rosanna Fellman. I och för sig har jag läst nästan allt eftersom jag har varit hennes handledare vid författarskolan, men det jag har läst ser jag ändå fram emot att läsa igen.
 2. Eftersom jag jobbar jättemycket som skrivkursledare läser jag för tillfället fruktansvärda mängder manus, jag ska läsa 14 manus på två veckor. När jag har gjort mitt läsprojekt för dagen öppnar jag inte en bok för att läsa, utan då lyssnar jag på en ljudbok.
Ida Henrikson, Michaela von Kügelgen och Mia Franck

Ida Henriksson, kommunikatör och kulturjournalist

 1. Jag vill tipsa om Sanna Tahvanainens bok om Sylvia Plath, Körsbär i snön.
 2. Jag har svårt att hinna läsa i vardagen, men jag läser varje stund jag får. Typ medan mitt barn är i badkaret läser jag två sidor, och när han har somnat går jag ut på terassen och läser ett par sidor. Att läsa en bok har blivit något lyxigt, ett tecken på att ha kvalitetstid. Det känns också viktigt att visa för mitt barn att ibland läser mamma också för sig själv, även om vi läser mycket för honom också.

Michaela von Kügelgen, författare och journalist

 1. Jag tycker den finlandssvenska bokhösten är jättespännande. Jag håller på med Strömsöborna av Rosanna Fellman och 7+7 av Juha Itkonen och Kjell Westö. Jag tycker väldigt mycket om båda två. Så ser jag fram emot att läsa Sanna Tahvanainens nya bok om Sylvia Plath.
 2. Jag försöker läsa varje dag för att jag mår bra av att läsa och så är det en del av mitt författarskap att läsa andra. Oftast läser jag innan jag ska lägga mig.

 

Fredrik Rahka, vd Förlaget

 1. Jag har egentligen läst alla Förlagets böcker för hösten i manusfasen redan. Så nu ser jag fram emot att läsa vårens böcker. Rosannas [Fellman] bok  har jag läst i en tidigare version, och nu när jag hörde henne läsa högt ur den känner jag att jag vill läsa den på nytt i färdig version. Det fanns en sån mänsklig ton som var helt otroligt fin. Med mina pojkar (7 och 9 år) läser vi allt möjligt varje dag, ibland dikter, men också Harry Potter, Sandvargen, Om jag fötts till groda… Viktigast med dem är dialogen kring vad vi har läst, vad de får ut av det, det är jätteroligt. Hur ska man arbeta för att de som inte redan är litteraturfrälsta, hur ska man få dem att läsa mera? Det är en fråga jag tycker man borde bearbeta.
 2. Personligen går det i sjok. Vissa tider läser jag mycket mera, vissa tider blir det svårt att hinna så mycket som jag skulle vilja. Jag läser dagligen på kvällen och när jag tar mig till och från jobbet. På onsdagen när jag reste från Kina läste jag i sju timmar i sträck, hela flygtiden, det är jättetillfredsställande när det blir längre sjok och man verkligen får ge sig hän.
1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan